Gezondheid

23/08/2015 om 14:10

Gemeenten moeten pgb’s voor 1 oktober herbeoordelen

Gemeenten moeten een hoger tempo hanteren bij het herbeoordelen van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s), vindt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij heeft de gemeenten een brief gestuurd waarin staat dat ze tot 1 oktober de tijd hebben om de pgb’s opnieuw te beoordelen. De meeste mensen die nu een pgb krijgen, krijgen die op basis van een beoordeling die op 1 januari 2016 afloopt. Het zou in totaal om ongeveer 125.000 mensen gaan. De staatssecretaris wil chaos vlak voor het nieuwe jaar voorkomen en heeft de deadline daarom op 1 oktober gesteld.

Veranderingen in de pgb-zorg

Sinds 1 januari 2015 zijn 2 nieuwe wetten van kracht [PDF], waardoor de gemeenten nu verantwoordelijk zijn voor het herbeoordelen van de pgb’s. Volgens de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning moeten de gemeenten voorzien in de zorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en mensen waarbij een indicatie is voor begeleiding.

Volgens een woordvoerder van het ministerie waren de gemeenten al tijden op de hoogte van het feit dat de herindicaties uitgevoerd moesten worden, maar is alleen de deadline van 1 oktober nieuw. “In veel gevallen is zo’n herindicatie ook helemaal niet zo moeilijk. Vaak kan er gewoon verlengd worden”, aldus de woordvoerder.

veranderingen zorg

Is de deadline haalbaar?

Toch waarschuwde de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vorige maand juist dat de herindicatie een flinke klus is voor de gemeenten. Er is vaak simpelweg te weinig mankracht om alle gesprekken en onderzoeken te doen. Verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, hebben dan ook al aangegeven dat de deadline voor hen waarschijnlijk niet haalbaar is.

Ook diverse oppositiepartijen hebben hun twijfels over de herindicatie-operatie die de gemeenten nu in hoog tempo moeten uitvoeren. Onder anderen SP, D66 en ChristenUnie zouden liever zien dat de indicaties voorlopig stilzwijgend worden verlengd. Er is al lange tijd discussie over de vernieuwing van het pgb, staatssecretaris Van Rijn lag al meerdere malen onder vuur.PGB

Tags:

,