Tweede Kamer

14/11/2014 om 12:05

Het vertrouwen in de Nederlandse ministers is gezakt

Geen verrassende uitkomsten uit de laatste zetelpeiling van Maurice de Hond. Opvallend is wel dat de negatieve trend bij de D66 gestopt lijkt. De Hond heeft aanvullend onderzoek gedaan naar het vertrouwen in de Nederlandse ministers. Frans Timmermans heeft sterk aan vertrouwen gewonnen, maar gemiddeld is het vertrouwen gezakt.

Dalende trend van D66

Sinds de succesvolle verkiezingen voor de gemeenteraden en het Europees Parlement zijn de peilingen van de D66 op een glijbaan terecht gekomen. In de tweede peiling van november is deze dalende trend eindelijk doorbroken. Opvallend is dat de opleving deels veroorzaakt lijkt door ontevreden stemmers van de VVD en de PvdA.

Vertrouwen in minister Timmermans

Het stijgende vertrouwen in de minister van Buitenlandse Zaken lijkt veroorzaakt te worden door de nasleep van de ramp met de MH17. Minister Timmermans wordt nog steeds geprezen om zijn opstelling direct na de ramp. Frans Timmermans is inmiddels eurocommissaris geworden, maar waarschijnlijk heeft hij dat deels ook te danken aan zijn bemoeienis met de vliegramp. Zijn opvolger als minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, komt niet verder dan de middenmoot.

Asscher en Dijsselbloem doen het goed

Andere populaire ministers zijn de PvdA’ers Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem. De ministers waar de Nederlandse stemmers het minste vertrouwen in hebben zijn Ivo Opstelten en Stef Blok. Bij de fractieleiders doet Buma (CDA) het naar verhouding goed. Uitgedrukt in een cijfer komt hij niet verder dan een 4,8, maar dit is beter in vergelijking met de rest. Ten opzichte van SP’er Roemer en de D66’er Pechtold was het wel nipt. Roemer scoorde een 4,7 en Pechtold een 4,6.

In dergelijke overzichten zijn er uiteraard ook verliezers te noemen. Van de PvdD deed Thieme het slecht met een 3,9, maar nog steeds beter dan Wilders van de PVV met een 3,8 en Samsom van de PvdA met een 3,7. Het laagste cijfer is zoals verwacht kon worden voor Krol van 50Plus.

peiling de hond