Tweede Kamer

09/09/2015 om 10:36

Mogelijk tot 15% minder pensioen voor 120.000 ambtenaren

Het nieuwe loonakkoord van het Kabinet Rutte kostte 2,8 miljoen werknemers en gepensioneerden tot 15% van hun pensioen, zo blijkt uit berekeningen van vakbond FNV. Het kabinet probeert dit te verbloemen met een loonsverhoging van 5% voor onder anderen politie, onderwijzers, douaniers en belastingambtenaren. De loonsverhoging is in eerste instantie goed nieuws, want het betekent een einde aan vier jaren zonder nieuwe cao en loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren.

Nadelige gevolgen

Op de lange termijn kunnen de huidige loonsverhogingen echter minder voordelig uitpakken. Deze loonsverhogingen worden namelijk voor een groot deel betaald uit de pensioenpremies. “Dat betekent misschien dat medewerkers nu een extra pak koffie kunnen kopen, met als gevolg dat ze met hun pensioen de auto moeten wegdoen”, aldus Ruud Kuin, vice-voorzitter van het FNV. Vooral voor jongeren tot 25 jaar heeft het nieuwe akkoord grote gevolgen, zij gaan er maar liefst 15% op achteruit.

Dat is dan ook de reden dat vakbond FNV niet meedoet met het nieuwe loonakkoord, terwijl de andere 3 vakcentrales (CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum)  al wel instemden. FNV roept het kabinet op om meer tijd te nemen om de consequenties van het nieuwe loonakkoord te onderzoeken.

“Ook de FNV-sectoren en -bonden willen een akkoord waarmee we de impasse in zeven grote overheids cao’s kunnen doorbreken, maar zorgvuldigheid staat bij ons voorop. We vinden het nu niet verantwoord om het aan onze leden voor te leggen omdat we de consequenties nog niet kunnen overzien.”aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

Zelf pensioen opbouwen

De sterke daling van de pensioenen betekent dat men zelf op zoek moet gaan naar alternatieven om het pensioen mee aan te vullen. Vroeger konden we blindelings vertrouwen op de waardevastheid van het pensioen, nu is de waarde afhankelijk van indexeringen, beleggingsresultaten en overheidsmaatregelen. Hierdoor kan het eindresultaat zomaar tegenvallen.

Hoewel het nieuwe loonakkoord dus negatieve gevolgen heeft voor het pensioen, zijn er gelukkig wel mogelijkheden om zelf in te grijpen. Door zelf maandelijks een bedrag apart te zetten en een vermogen op te bouwen, kan een aanvulling op het pensioen gecreëerd worden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrente spaarrekening. Op fiscaal gunstige wijze kan maandelijks een (klein) bedrag apart gezet worden, dat tijdens het pensioen goed van pas kan komen.FNV pensioen

FNV wil loonakkoord blokkeren

Onder de bijna 3 miljoen leden van pensioenfonds ABP organiseert vakbond FNV een referendum. Dit is de ultieme poging om het loonakkoord dat drie bonden met de overheid hebben gesloten, te blokkeren. Daarnaast blijft de vakbond actief actie voeren. Vakcentrales CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum hebben onlangs bekend gemaakt dat de meerderheid van de leden akkoord gaat met het loonakkoord. FNV heeft grote bezwaren tegen het akkoord en wil door dit online referendum het proces vertragen.