Illegaliteit

19/03/2015 om 08:57

Sommige Amerikaanse staten legalisering cannabis! Hoe staat Nederland hierin?

Er is iets voor te zeggen om cannabisteelt uit het criminele circuit te halen door het te legaliseren. De drugs neemt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Door het te reguleren kan er beter toezicht op worden gehouden. In sommige Amerikaanse staten zijn ze gestopt met de strijd tegen cannabis (=hennep of wiet). Hoe staat Nederland hierin?

De Nederlandse politiek heeft het erg druk met het drugsbeleid. Dit is het logische gevolg van het deels legalisering. Als het beleid niet duidelijk is, zal er altijd discussie blijven bestaan. Ook zal de regelgeving regelmatig gewijzigd moeten worden aan de hand van nieuwe inzichten. Zo is sinds maart 2015 de Nederlandse Opiumwet zelfs aangescherpt.

Hoe wordt hennepteelt in het buitenland uit de illegaliteit gehaald?

Uruguay is het eerste land dat cannabis uit de illegaliteit haalt. Een aantal Amerikaanse staten is ook gestopt met de strijd tegen deze softdrugs. Onder andere in Washington en Seattle is het nu legaal. Door het te legaliseren is het niet meer interessant voor criminelen en is het te reguleren. Er moet een afweging worden gemaakt tussen de gevaren van de softdrugs en de gevaren van het illegaal houden van de drugs. In de overweging kunnen ook de kosten van het bestrijden van de teelt meegenomen worden.

wiet in amerika

In Nederland is de Opiumwet aangescherpt

Sinds maart 2015 is het mogelijk maken en het voorbereiden van wietteelt ook illegaal gemaakt. Hierdoor is het eenvoudiger geworden om mensen die betrokken zijn bij het vervaardigen, financieren en distribueren van de softdrugs op te pakken en te vervolgen.

De komende jaren blijft het een heet hangijzer voor de politiek. Er zijn grote voordelen van het volledig legaliseren van softdrugs. Een groot nadeel is dat softdrugs toegankelijker gaat worden voor een grotere groep gebruikers. Het vreemde in Nederland is dat het gebruiken van softdrugs niet strafbaar is. Dit maakt het bestrijden van hennepteelt wel zeer lastig.