Tweede Kamer

10/06/2015 om 16:57

Van Rijn overleeft pgb-debat opnieuw

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft de motie van wantrouwen die tegen hem was ingediend overleefd. De motie werd ingediend door de SP, het CDA en GroenLinks, maar haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer. Het was niet de eerste keer dat de staatssecretaris een motie van wantrouwen overleefde, eind maart diende de SP ook al een motie van wantrouwen tegen hem in.

Van Rijn negeerde problemen

Volgens de partijen die de motie hadden ingediend, heeft Van Rijn grote fouten gemaakt bij het vernieuwen van de regels rondom het persoons gebonden budget (pgb). Zo zou de staatssecretaris de Kamer niet op de hoogte hebben gesteld van problemen die er waren in de aanloop naar de nieuwe opzet van het pgb. “Hij voorkwam de problemen niet, ontkende de problemen en kwam met cijfers die niet bleken te kloppen”, aldus Renske Leijten van de SP. Al in oktober 2014 zou de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het nieuwe pgb, de noodklok geluid hebben over de moeizame aanloop naar de vernieuwingen.

Nieuwe kans

De drie partijen die de motie indienden eisten het vertrek van de staatssecretaris, daarnaast had de PVV al aangekondigd de motie te zullen steunen. De andere oppositiepartijen, D66, ChristenUnie en de SGP steunden de motie van wantrouwen niet en houden wel vertrouwen in Van Rijn. De ChristenUnie nam genoegen met de door Van Rijn gemaakte excuses en het erkennen van zijn verantwoordelijkheden voor de gemaakte fouten. “We zien dat veel zaken nu opgepakt worden om de chaos op te lossen. We willen de staatssecretaris de kans geven de klus te klaren”, zei Carla Dik-Faber.

van rijn een vandaag