Misdrijf vvd

16/03/2015 om 13:06

VVD’ers worden verdacht van corruptie

Het Openbaar Ministerie verdenkt meerdere VVD’ers van corruptie. Het gaat om Piet Ploeg, out-wethouder in Stichtse Vecht en Rob Bats, oud-burgemeester van Haren. Beiden worden ervan verdacht te hebben geprobeerd de burgemeesterbenoeming van Bats in de gemeente Stichtse Vecht te beïnvloeden.

Schending van geheimhoudingsplicht

Door het afluisteren van telefoongesprekken van fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD in Stichtse Vecht, is de politie deze informatie op het spoort gekomen. Ploeg had via De Kruif informatie gekregen over de sollicitatieprocedure rondom het burgemeesterschap. Zo kreeg hij onder andere te horen welke vragen gesteld zouden worden en welke casus de sollicitanten voorgelegd zouden krijgen. Ploeg speelde deze informatie door aan Bats en wordt daarom verdacht van het medeplegen van schending van geheimhoudingsplicht.

Meer VVD’ers in de fout

Het is zeker niet voor het eerst dat politici in aanraking komen met het Openbaar Ministerie. Onderzoeksjournalisten van NRC Handelsblad Joep Dohmen en Paul van der Steen brachten alle corruptie-onderzoeken tegen politici in Nederland van de afgelopen 25 jaar in kaart. Tien van deze politici waren VVD’ers, daarbij zijn Ploeg en Bats nog niet meegenomen in de statistieken. In 10 gevallen leidde het onderzoek uiteindelijk tot een celstraf, tweemaal werd een taakstraf opgelegd. In andere gevallen werd en geldboete opgelegd, maar ook bijna de helft van de zaken werd uiteindelijk geseponeerd.

In het overzicht zijn alleen corruptie-onderzoeken opgenomen. Politici die worden verdacht van andere zaken, zoals hypotheekfraude, zijn buiten beschouwing gelaten.

Corruptie

Tags:

,